вівторок, 25 червня 2019 р.

За 5-6 років ліси українських Карпат можуть зникнути назавжди. Люди, які повинні займатись охороною лісів, є першими браконьєрами




Найбільшої шкоди лісам завдають не браконьєри, а працівники державної лісової охорони через відсутність жорсткого контролю з боку держави. Лісники вирубують у декілька разів більше, ніж написано у лісорубних білетах.
Загрузка...

Про це під час прес-конференції у Києві сказав директор Київського еколого-культурного центру, Володимир Борейко, передає INTV.

«За даними Державної екологічної інспекції Івано-Франківської області у 2016 році за результатами перевірок державних, військових та агролісгоспів було нараховано збитків на 12 млн гривень, незаконна вирубка склала 2360 куб. м. деревини» – сказав він.

Еколог підкреслив, що це є наслідком незаконних дій лісників та лісничих, а не браконьєрів і саме державною лісовою охороною «здійснюється масштабне вирубування і розкрадання лісів».

«Люди, які за своїми функціональними обов’язками повинні займатись охороною лісів, є першими браконьєрами», – зазначив Володимир Борейко.

Експерт вважає, що це відбувається через слабкий контроль з боку держави.

«Коли приїжджаєш у Карпати, там їде така величезна кількість техніки, завантаженої деревиною, особливо – вночі, що це просто страшно. Немає ніякого контролю і обліку» – обурився він, зазначивши, що й самі лісники не знають обсягів вирубування лісів.
Загрузка...

«Наші перевірки показують, що лісники самі вирубують у декілька разів більше, ніж у них написано у лісорубних білетах. Якщо лісничий отримує команду на проведення рубки, до прикладу, на території 1 га, цей га буде вирубаний і проданий на торгах, з цього він нічого не отримає. Тому він вирубує не 1 га, а 1,5-3 га і навіть може це робити не в тому місці, де йому вказано. Тобто, замість березового лісу, він піде у дубовий. Це пояснюється тим, що у нас ніхто нічого не контролює» – наголосив Володимир Борейко.


За офіційними даними, розповів еколог, загальний запас деревостанів у Карпатах 0,5 млрд куб. м. при 1,7 в цілому по Україні, тобто, «у Поліссі лісу більше, ніж у Карпатах».

Така ситуація є наслідком відсутності у Карпатах «єдиного господаря», вважає фахівець.

«За ліс у Карпатах відповідає Міноборони, Міністерство АПК, Держлісагенство та Міністерство екології. Загальної статистики теж нема» – пояснив він.

За словами Борейка, обсяги вирубки карпатських лісів суттєво перевищують його приріст.

«У Карпатах в середньому приріст на 1 га складає 4,4 куб. м., а якщо ми візьмемо офіційні, браконьєрські вирубки та ті, які лісники проводять «зверху», то це буде близько 6-7 куб. м. лісу на 1 га» – повідомив еколог.

Протягом 2005-2015 рр. за допомогою космічних знімків було проведене дослідження швидкості вирубування лісу у заказниках.



«В середньому за 10 років вирубується близько 10-15 % суцільними рубками, вибіркові рубки фотографії не можуть «впіймати». У господарських лісах офіційна рубка відбувається ще інтенсивніше, за 1 рік вона може сягати 50 %. Виходячи з цього, можна сказати, що ще 5-6 років – і в Карпатах практично нічого не залишиться» – підсумував Володимир Борейко.

Related Posts